En het blijft maar sneeuwen!

ReizenZoeken.nl    Datum: 1 maart 2007   

En wederom een dag met verse sneeuw. Sinds zaterdag is er al tot 120 cm gevallen. En daar blijft het niet bij. Tot het weekend lokaal meer dan 100 cm vers, met van donderdag op vrijdag een zeer een actieve storing met 60-90 cm vers in de Franse Alpen. Mogelijk in het weekend na de passage van een occlusie met sneeuw vanaf 1800-2000 meter wat rust als gevolg van een rug van hoge druk en stijgende temperaturen. De week daarna blijven de temperaturen zoals het er nu uitziet aan de hoge kant, met mogelijk zeer veel sneeuw in Italie boven de 1700 meter. Als je idee van wintersport zon, blauwe lucht en apres ski aan de buitenbar is, dan kun je het beste nu je reis cancellen of omboeken naar de Sierra Nevada. Tot en met komend weekend sneeuw, sneeuw en sneeuw en af toe een zonnetje. Tijd voor freeriden, knallen door de bomen, poeder tot aan je oksels, cliffjumps, , mach 9 door een poederveld, eindeloze sprays en het onvergetelijke geluid dat je maakt als je door de poeder heen suist. Let the game begin…

Actuele verse sneeuw sinds zaterdag vanaf 1800 meter hoogte; Savoie en Haute Savoie 50-110 cm, met uitschieters naar, Wallis 50-100 cm en de rest van de alpen 20-75 cm. Oostenrijk heeft ook z’n portie sneeuw gehad met 60 cm vers bij de Nordkette. De minste verse sneeuw is gevallen in Italië, waar het vandaag zonnig blijft en de hoeveelheid vers sneeuw op 20-50 cm uitkomt. Let op: het witte verse goud is de sterkste drug die er is, maar niet zonder risico’s. Door de verse sneeuw is het lawingevaar in de Franse Alpen op dit moment GROOT (4). en aanzienlijk (3) in grote delen van Zwitserland, Oostenrijk en Italië. Check je lokale lawinedienst voordat je off-piste gaat. De vorige periodes van verse sneeuw hebben al meer dan 30 mensen het leven gekost. If in doubt, don’t go out! Ga je toch, vergeet dan nooit de gouden drie-eenheid: schep, sonde en lawinepieper. Geen verstand ervan? Blijf dan op de piste, huur een gids of volg een camp.

Verse sneeuw de komende week; de west-alpen en noord-alpen krijgen de hele week te maken met verse sneeuw. De grote klapper wordt donderdag op vrijdag met 60-90 cm vers in de Franse Alpen. De sneeuwgrens schommelt daarbij tussen de 1200 en 1700 meter. Veel zon zal er niet zijn de komende week in grote delen van de alpen. Een goede jas, van Gore-tex of vergelijkbaar materiaal, die zowel tegen kou als tegen vochtige omstandigheden met temperaturen rond het vriespunt bestand is, is een absolute aanrader om het de gehele dag aangenaam te hebben op en naast de pistes. Uitzondering vormt Italië, waar het tot en met maandag op wat lokale sluierbewolking droog en zonnig blijft. De neerslagbeelden zijn hier live te volgen.

En de rest van de winter? Rond de Alpenhoofdkam ligt boven de 1800 meter inmiddels meer dan genoeg sneeuw. Met een gerust hart kun je nu al een plekje boeken. Maar wil je powder, dan raad ik aan om flexibel te zijn. Volg het weer en besluit a la minute waar je naartoe rijdt. Wij doen dit zo al jaren en scoren daardoor altijd verse sneeuw. Het kost vaak ietsje meer, maar dan heb je ook waar voor je euro’s. Val Thorens en Cham sluiten pas 8 mei, dus we hebben nog meer dan 2 maanden te gaan. Op een goed en sneeuwrijk naseizoen!!

Abonneren op onze nieuwsbrief

Promoties, nieuwe reizen en aanbiedingen. Direct naar je inbox.